A vér mintavétel papírforma szerint egy fájdalommentes, kisebb szúró érzéssel járó eljárás. Ettől függetlenül természetes és elfogadható, hogy valaki fél tőle. A félősöknek és a nem félősöknek is összeszedtük a legfontosabb információkat.

Honnan fognak vért venni?

A vérvételre a felső végtag könyökhajlatában található vénák a legideálisabbak, mert könnyen hozzáférhetőek, jól láthatók vagy kitapinthatók. Ezeken a vénákon, a szúrás helyén keletkező minimális vérzés, fél perces nyomva tartással könnyen megszüntethető.

Mi történik, ha a könyökvéna nem azonosítható vagy sikertelen a vérvételi kísérlet?

Ilyen nagyon ritka esetben fordul elő és egyáltalán nem mindennapos, de nem kizárt. Ebben az esetben megkísérlünk egy kézfeji vagy csukló vénából vért venni, persze csak akkor, ha ehhez a beteg hozzájárul. Ez a vérvételi mód talán kellemetlenebb, de nem kibírhatatlan.

Lehetnek a vérvételnek következményei?

A szúrás helyén keletkezhet kisebb bevérzés, ami először belilul, bezöldül, majd besárgul. Fájdalommal nem jár, karhajlításnál lehet kisebb érzékenység, a véraláfutás inkább esztétikai probléma. Amennyiben ez előfordul javasoljuk feketenadálytő krémmel bekenni a véraláfutást, felszívódásáig.

Mit jelent az, hogy éhgyomorra érkezzek?

Az éhgyomros vérvétel nem éhezést jelent, hanem azt, hogy a páciens a mintavétel előtt 12 órával már nem fogyaszt táplálékot. Példaként, ha a páciens reggel 8 órára jön vérvételre, akkor este 7 óra magasságában fogyasszon el egy könnyű vacsorát, ezt követően már csak vizet igyon.

Nagyon fontos, hogy az elfogyasztott vacsora ne egy magyaros paraszt tál legyen, mert a mintavétel előtti zsírdús étkezés, a vérvétel sikertelenségét eredményezheti. A savó lipémiás „zsíros” lesz és az értékek nem nyerhetőek ki. Amennyiben erre odafigyelünk, sok kellemetlenségtől tudjuk magunkat megkímélni, hiszen, ha a minta nem bevizsgálható a vérvételt meg kell ismételni.

Fontos tudni, hogy nem minden vizsgálatnál szükséges az éhgyomri állapot.

Feltétlen éhgyomri paraméterek

vércukor
vérzsírok (koleszterin, triglicerid)
májfunkció (GPT)
ionok (foszfát,kálium)
húgysav
vas
inzulin, illetve inzulinrezisztencia vizsgálat
TSH

Miért szükséges a vérvétel előtti napon több vizet fogyasztani? Akár egy literrel többet is, mint átlagosan.

A bő folyadékpótlás azért fontos, mert a telített vénákat sokkal könnyebb kitapogatni, könnyebb megszúrni és a vér is könnyebben belezubog a kémcsőbe. Ezzel egymás dolgát könnyítjük meg, a vérvétel ideje jelentősen lerövidíthető, a beavatkozás pikkpakk megtörténhet.

Amennyiben ön kevés folyadékot fogyaszt, úgy a vénái összeesnek, a szúrás talán kellemetlenebb, gyakoribb a véna áteresztése ezáltal a szúrás helyén a bőr belilulhat, a szúrás helye érzékennyé válhat. Érdemes a folyadékpótlára vonatkozó szabályokat betartani vérvétel előtt.

Sok gyógyszert szedek, vérnyomásra, magas vércukorra, pajzsmirigyre… bevegyem a gyógyszereimet?

A vizsgálatot elrendelő szakorvos ellenkező utasításig a szokott gyógyszereket, a szokott időben és a szokott módon be kell venni. A mindennapi vitaminjait is beveheti.

Miért nem tudok a vérvételre délután vagy este menni, nekem az sokkal kényelmesebb lenne?

Ennek is oka van: A mintavétel azért történik meg a reggeli, délelőtti órákban, mert egyes értékek a nap folyamán ingadozhatnak. Érdemes tudni, hogy az erős fizikai megterhelés például: fokozott súlyzós edzés, futás, úszás, kardio edzés egyes értékeket jelentősen befolyásolja például: (GOT, CK) 

Nem ritka, hogy valaki elájul a vérvételkor mit lehet tenni?

Amennyiben ilyen korábban is előfordult, kérjük mindenképp jelezze a vérvételi asszisztens kollégánknak. Kollégánk, Önt kényelmesen lefekteti, így elkerülhető egy esetleges sérülés, majd egy frissítővel és szőlőcukorral igyekszünk mielőbb talpra állítani.

Vizeletvizsgálat legfontosabb tudnivalói

Amennyiben otthoni mintavételre kényszerül, kérjük kizárólag patikában beszerezhető vizelettartályba hozza be a mintát. Az otthoni élelmiszeres üvegek még a leggondosabb fertőtlenítést követően is befolyásolhatják a minta összetételét.

A menstruáció ideje alatt nem célszerű a vizeletvizsgálat, természetesen erről a vizsgálatot elrendelő szakorvos másként is dönthet.

Összességében szeretnénk Pácienseinket megnyugtatni, hogy teljesen természetes, hogy tart a mintavételtől, azonban, ha talál egy olyan helyet, ahol bizalommal, higgadtsággal, megértéssel fordulnak Önhöz, úgy a vérvételt már a reggeli kávéig elfelejti.

Felkészült csapatunk három rendelőben (Pest, Buda és Dunaújváros) várja pácienseit, kérjük válassza ki az Önnek kényelmesebben elérhető helyszínt.

A teljes cikk szerzői jogvédelem alatt áll, annak egy része vagy egésze kizárólag a forrás megjelölésével terjeszthető.

Időpontfoglalás